7 augusti 2011

Rödfärg

Ett av sommarens projekt var att måla huset. Tog lite längre tid än vi tänkt oss...
Gammalt timmer med massor med sprickor är inte det lättaste att måla, har vi konstaterat så här i efterhand. Men allt behövdes det, Skräddarbo lyser nu av glädje att äntligen fått blivit klädd i lite ny rödfärg!

Före målningen satte igång. Vi vill tacka Pia som kämpade på med målandet!

Här ser man tydligt skillnaden. Före och efter målning.




9 kommentarer:

  1. Tjusigt!
    Vilken slamfärg använde ni? Gysinges, Falu rödfärg, Falu ljusröd färg?

    SvaraRadera
  2. Vi använde original falu rödfärgen. Är man från Falun så använder man inget annat :) Vi tog inte den ljusröda, vi kände att det skulle bli för stort steg från färgen som var. / Elin och Linus

    SvaraRadera
  3. Inte den ljusröda? Vad konstigt, för den ser ljus o fin ut så det räcker. Det är kul att måla m slamfärg, minns att vi gjorde egen färg i stora kar när jag var liten.

    Däremot förstår jag inte det här m linolja resp inte linolja i slamfärg. Det har väl alltid varit linolja i, eller? Vad skulle bli bättre utan linoljan?

    På stora huset har vi kvar en liten ruta som inte är målad. Getingarna tyckte inte att det var någon bra idé att måla just där så vi fick ge upp.

    SvaraRadera
  4. Ja, visst ser den väldigt ljus ut ändå? Är nog förmodligen för den gamla färgen hade hunnit bli så väldigt mörk efter många år i solen som det ser ut som det är den ljusröda färgen. Vi har också haft lite problem med getingar, de finns många springor i timret att bosätta sig i. Dom gillade mest att attackera när vi var längst upp på stegen och längst upp mot taket där det var som allra högst. Så vi har också några fläckar kvar att måla när dom lugnat ner sig lite..

    SvaraRadera
  5. Fint! Vilket jobb ni har gjort. Vi målar också nu i sommar, och har också gjort upptäckten att det tog lite längre tid än vad vi tänkt oss. Men visst är det kul när det blir en sån himla skillnad!

    SvaraRadera
  6. Ja, det är ju tackvare att man ser hur fint det blir som man vill slutföra de hela.

    SvaraRadera
  7. Ja, tänk vad lite färg kan göra! Utan att ändra kulör. FINT!

    SvaraRadera
  8. Vi målade vårt förra hus med falu ljusröd utan linolja och logen bredvid med vanlig faluröd. Det vi upptäckte var att det nästan inte syntes någon kulörskillnad när de båda var nymålade men efterhand så mörkande logen och slutligen efter flera år blir den väl så som ert hus var. Alltså hade det troligen inte gjort någon skillnad för er om ni valt den ljusröda mer än att huset förblivit sådär ljust hela tiden.

    Angående linoljan så har det inte alltid varit linolja i. Linoljan gör att färgen inte smetar av sig vilket den ändå bara gör när den blivit gammal och dessutom gör den färgen mörkare. Linoljan har alltså tillsatts för att förbättra fägen men kan istället ge problem med att man får mer alger på huset eftersom de växer bättre i linoljan än i den rena slamfärgen. Man får dessutom svårare att måla om när man haft linolja i eftersom man då inte bara kan borsta bort lös färg utan iband behöver skrapa, linoljan gör att färgen biter bättre men ändå inte sitter bra längre. För att få kallas slamfärg får den högst innehålla 8% linolja.

    SvaraRadera
  9. hej!

    Ville bara kika in och säga Grattis till ett sånt fantastiskt hem!
    Underbart fint och så duktiga ni är på att fixa och dona.

    Det ska bli en fröjd att följa er.

    MVH//Hanna

    SvaraRadera