8 juli 2011

Grekiska, fetaostfyllda färsbiffar med potatis i gräslöksröra...

Ett litet mattips så här i semestertider.

Till biffarna:
Ströbröd
1 ägg
600 gram köttfärs
1 burk kapris
3 vitlöksklyftor
Salt, peppar, örtkrydda och santa maria chilligrillkrydda
Fetaost
Honung
Citron                                                                                                                                                    

Till potatisen:
Turkisk yogurt
Gräslök
Citron
Salt, citronpeppar och örtkrydda


Biffarna:
Hacka kaprisen och vitlöken, pressa i en halv citron och krydda sedan efter eget önskemål. Smaka er fram vad gäller kryddningen. Nu är röran till biffarna klar så det är bara att börja massera in röran i köttfärsen. Se till att ni masserar och får ut röran i hela köttfärsen.
För att få biffarna fasta så tar ni ett glas med vatten, glaset bör vara fyllt till hälften vatten. Här kan det vara bra med ett lite större glas så ströbrödet får plats. I med ströbrödet och rör om tills ni får en fast smet. Massera in ströbrödet i köttfärsen, när ni masserat in ströbrödet så tillsätter ni ett ägg som ni även här måste massera in, tillsätt sedan 1-2 matskedar honung. Honungen är till för att få en fin yta när biffarna sedan ska grillas.
Nu är det dags att börja forma biffarna. Rulla bollar av köttfärsen, bollarna bör vara något mindre än en tennisboll. Lägg köttfärsbollen på en tallrik och pressa dom platta med handflatan. Skär upp fetaosten från kortsidan och lägg i fetaostbiten som ni nu bör ha. Lägg den ganska centralt. Sedan viker ni ihop den nu platta köttfärsen och trycker till i kanterna, så den sitter ihop. Fortsätt på detta sätt tills köttfärsen tar slut. Nu bör biffarna vara klara för grillning. Börja med att grilla biffarna i ett teflonfat eller förstek dom lite så ni får en bra yta. På detta sätt så är sannolikheten att dom faller sönder mycket mindre. När ni fått grillytan så är det bara att lägga dom på grillen.

En egen liten grill olja som ni kan använda till dessa att pensla på i slutet av grillningen: Blanda balsamvinäger, pesto, någon matolja, salt, peppar och en liten klick honung. Pensla sedan på detta i slutet av grillningen.

Potatisen:

Koka potatisen. När denna är klar så tar ni 5 matskedar turkisk yogurt, en näve gräslöksstrån som ni klipper ner, en halv citron pressas, salta och citronpeppra även här kan ni ha i lite örtkrydda. För er som gillar kalamataoliver så tycker jag att man kan slänga i några såna också. Blanda ner detta i potatisen. Nu bör röran vara klar!

Hoppas det smakar!
//Linus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar